Ήταν παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου στις 4 του Φλεβάρη και ακούγοντας το στο ραδιόφωνο εκείνο το πρωί αναλογίστηκα… Τι κάνω σαν άνθρωπος για να προστατευτώ ; Τι κάνω σαν γυναίκα για να μειώσω κατά το δυνατόν τον κίνδυνο να μου εμφανιστούν μορφές καρκίνου «θηλυκού γένους»; Και κάπως έτσι ξεκίνησα να ψάχνω και να μελετάω για τον καρκίνο του μαστού και για την πρόληψη που επιδέχεται – αν επιδέχεται.

Ο Γκάντι είχε πει πως «Είναι η υγεία που είναι ο πραγματικός πλούτος και όχι κομμάτια από χρυσό και ασήμι». Για σκέψου πόσο αληθινό φαντάζει το ρητό αυτό στις μέρες μας. Την εποχή του καταναλωτισμού και της αφθονίας υλικών.
Σκεπτόμενη λοιπόν τον καρκίνο του μαστού, δύο είναι οι επιλογές σου: είτε μεμψιμοιρείς , ανησυχείς και απλά ελπίζεις, είτε κάνεις ότι μπορείς ώστε να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα. Για μένα, δεν υπάρχει επιλογή. Δεν πρόκειται για διασταύρωση όπου διαλέγεις πορεία. Είναι μονόδρομος. Λαμβάνεις δράση.
Επιστημονικές έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει πως η άθληση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Οι δραστήριες γυναίκες τείνουν να εκτίθενται στον κίνδυνο της νόσου από καρκίνο του μαστού με χαμηλότερα κατά 20% - 80% ποσοστά.
Αγχώθηκες ήδη ; Χαλάρωσε, δεν λέω πως αν δεν ξεκινήσεις την σκληρή καθημερινή γυμναστική δεν φροντίζεις τον εαυτό σου. Ξέρω πως το πρόγραμμά σου είναι δύσκολο και πως συχνά κάνεις υπερωρίες στη δουλειά. Ξέρω πως τα δρομολόγια για τις δραστηριότητες των παιδιών σου υπερκαλύπτουν τα απογεύματα αλλά και το μισό σου Σάββατο. Ξέρω επίσης και πως τα ρούχα που θέλουν σιδέρωμα στο σπίτι έχουν αρχίσει να γίνονται βουνό. Χαλάρωσε είπαμε.
30-60 λεπτά άσκησης - δραστηριότητας ημερησίως, λένε οι έρευνες, μπορούν να σε βοηθήσουν. Το σώμα σου μπαίνει σε άλλους «ρυθμούς». Αυτό βέβαια, μπορεί να είναι ένα γρήγορο περπάτημα με τον σκύλο στο πάρκο, μια ποδηλατάδα με τα παιδιά ή ακόμη και οι δουλειές του σπιτιού (!). Ξεκίνα να χρησιμοποιείς τις σκάλες αντί για το ασανσέρ όσο μπορείς και πήγαινε με τα πόδια στο περίπτερο. Ανέβασε παλμούς και βάλε κίνηση στη ζωή σου. Θα αρχίσεις να νιώθεις πιο όμορφα (εντάξει, αφότου φύγει το πρώτο «πιάσιμο» βέβαια!), ενώ η μάχη της πρόληψης του καρκίνου του μαστού έχει ξεκινήσει !

Δεν αμελούμε φυσικά ποτέ και τον τακτικό μας ιατρικό έλεγχο.

Γράφει η
Μαρία Ζαφειροπούλου

Αφήστε την "επικοινωνία" σας σε εμάς!

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input