Οι άνθρωποι είναι «κατασκευασμένοι» για να θέλουν να ξέρουν τι συμβαίνει και πότε, ώστε να προσέχουν τα συμβάντα/πράγματα που τους κάνουν να τα νιώθουν σαν απειλές. Όταν τα πράγματα είναι αβέβαια ή γενικά δεν αισθανόμαστε ασφαλείς, είναι φυσιολογικό να νιώθουμε άγχος.

Ένα μεγάλο μέρος του άγχους προέρχεται από μια αίσθηση αυτού που σκεφτόμαστε πως θα έπρεπε να είμαστε ικανοί να ελέγχουμε, αλλά αδυνατούμε.

Αυτή τη στιγμή, πολλοί από εμάς ανησυχούμε για τον COVID-19, τι συμβαίνει στον κόσμο, πώς θα είναι η αυριανή μέρα, σκεφτόμαστε την επιβίωσή μας με τις δουλειές και τα οικονομικά μας, προβληματιζόμαστε για τα παιδιά μας αν και πώς θα ολοκληρώσουν τη σχολική τους χρονιά κ.τ.λ. Όλοι έχουμε χάσει κάτι αυτήν την περίοδο και είναι δεδομένο ότι οι περισσότεροι από εμάς είμαστε ψυχολογικά κουρασμένοι με όσα συμβαίνουν σήμερα.

Ο τρόπος με τον οποίο αισθανόμαστε, αντιδρούμε και πράττουμε εντυπώνεται βαθιά και καθιερώνεται μέσα μας.

Εάν νιώθουμε μελαγχολικοί ή κατά κάποιο τρόπο απογοητευμένοι, ίσως να πρέπει να αλλάξουμε τα μοτίβα της συμπεριφοράς μας για να νιώσουμε ψυχικά υγιείς.

Η λύση που προτείνω: «Βλέπε τις αισθήσεις σου».

Πώς γίνεται αυτό;

Πρώτα να αναφέρω ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Χόρχε Μπουκάι:

«Αυτό που είναι, είναι.
Η πραγματικότητα δεν είναι όπως με συμφέρει εμένα να είναι.
Δεν είναι όπως θα έπρεπε να είναι.
Δεν είναι όπως μου είπαν ότι θα είναι.
Δεν είναι όπως ήταν.
Η πραγματικότητα γύρω μου είναι όπως είναι.
Η αλλαγή μπορεί να έρθει μόνο όταν έχουμε συναίσθηση της παρούσας κατάστασης.
Εγώ είμαι αυτός που είμαι.
Δεν είμαι αυτός που θα ήθελα να είμαι.
Δεν είμαι αυτός που θα έπρεπε να είμαι.
Δεν είμαι αυτός που η μαμά μου θα ήθελε να είμαι.
Δεν είμαι καν αυτός που ήμουν.
Είμαι αυτός που είμαι.
Όλες οι νευρώσεις ξεκινούν από τη στιγμή που προσπαθούμε να είμαστε αυτό που δεν είμαστε».

Ο ορισμός μιας ώριμης και αληθινής σχέσης με τον εαυτό μας είναι η ανιδιοτελής προσπάθεια να δημιουργείς χώρο, ώστε να μπορείς να είσαι όπως είσαι.

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συνταγή για την ευτυχία. Όταν επηρεαζόμαστε ψυχολογικά από το χάος, πρέπει να επιλέξουμε μια συμπεριφορά ώστε να έχουμε έναν νέο τρόπο σκέψης.

Η συγγραφέας και ψυχολόγος Phillipa Perry αναφέρει αλλαγή σε 4 σημεία στη συμπεριφορά, ώστε να επιτύχουμε την αλλαγή της σκέψης και ώστε ο κάθε άνθρωπος να ασχοληθεί σε προσωπικό επίπεδο με τον εαυτό του και κατ’ επέκταση με την εξασφάλιση της ψυχικής του ηρεμίας.

1. ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ - Όταν παρατηρούμε τον εαυτό μας, κάνουμε ένα βήμα έξω από τον εαυτό μας, προκειμένου να αναγνωρίσουμε ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή. Δημιουργούμε χώρο ώστε να αποδεχτούμε τι μας συμβαίνει. (Ασκήσεις γείωσης: Τι αισθάνομαι τώρα; Τι σκέφτομαι τώρα; Τι κάνω αυτή τη στιγμή; Τι μπορώ να κάνω διαφορετικά;).

2. Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ - Οι σχέσεις εμπιστοσύνης, οι σχέσεις που μας δίνουν ασφάλεια είναι αναγκαίες για την επιβίωσή μας. Έχουμε τέτοιες σχέσεις; Η εξέλιξή μας είναι αποτέλεσμα αλλεπάλληλων σχέσεων.

3. ΤΟ ΑΓΧΟΣ - Θέλουμε το καλό άγχος ─ μας δημιουργεί νέες νευρωνικές συνάψεις που ψυχικά μας διεγείρουν και μας βοηθούν στην προσωπική εξέλιξη και δημιουργικότητα.

4. ΠOΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ; - Αυτό που πιστεύουμε για τον εαυτό μας ─ «Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που…», «Εγώ δεν…». Εστίασε σε διατυπώσεις, κοίτα τες από διαφορετική οπτική γωνία, βρες νέους τρόπους πιο ευέλικτους να ορίσεις τον εαυτό σου.

Ίσως ─ με κουράγιο και συναίνεση ─ να αποδεχτούμε ότι, κατά βάθος, η ιδέα που έχουμε φτιάξει για τον ίδιο μας τον εαυτό ή για το πώς ζούμε σήμερα στην καραντίνα να αποτελεί ένα κατασκεύασμα αυτού που δεχόμαστε (σαν ένα ασφαλές σημείο αναφοράς).

Άρα, αν νιώθουμε δεμένοι και παγιδευμένοι, χωρίς περιθώρια για αλλαγή και εξέλιξη, ίσως να χάνουμε κάθε εναλλακτική δυνατότητα να εξερευνήσουμε το πώς είναι να γίνεσαι κάθε μέρα κάτι καινούριο.

 

Έλενα Αριστοδήμου, Κλινική Ψυχολόγος

Αφήστε την "επικοινωνία" σας σε εμάς!

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input

Invalid Input